Verslag boekpresentatie in De Nuenense Krant 27-11-2019

Palwasha Banai presenteerde haar boek Demonen overwonnen

Ze waren er allemaal, afgelopen maandagavond in de Regenboog: velen van haar familieleden, landgenoten die óók Afghanistan ontvluchtten, en de vele Nuenenaren die Palwasha Banai geholpen hebben, haar levensverhaal-tot-nu op papier te krijgen. Het kerkgebouw was beneden tot de laatste plaats bezet voor een feestelijk gebeuren, met toespraken, interviews, gedichten, een videoboodschap en muziek. En met na afloop een drankje en Afghaanse hapjes.

Vlnr. Paul van den Bosch (hielp haar om haar gedachten en teksten te ordenen), Palwasha, Peter van Overbruggen (ceremoniemeester, hier gespreksleider), Alice Michels (steun en toeverlaat.)

De Nuenense Krant 26-11-2019 – verslag en foto’s van verslaggever Frans Lammers

NB: Zie ook ons eigen verslag over de presentatie op deze site.

Vorige week schreven wij uitgebreid over hoe Palwasha Banai erin geslaagd is haar heftige verleden van oorlogsgeweld en haar vlucht daarvoor van zich af te schrijven. Deze avond presenteerde ze haar boek: Demonen overwonnen. Het is een gedetailleerd verslag van hoe haar geliefde land door stammenstrijd en inmenging van buitenlandse, belanghebbende mogendheden verscheurd raakte, met alle gruwelijkheden van dien, haast fotografisch geregistreerd met de ogen van het jonge meisje dat Palwasha toen was.

De verwerking van haar trauma’s voltrok zich pas later in alle heftigheid toen ze al naar Nederland was gevlucht. Het schrijven van een boek werd haar redmiddel. En zo kon zij nu, gehuld in prachtige traditionele Afghaanse klederdracht, het eerste exemplaar ervan overhandigen aan haar steun en toeverlaat, haar ‘keukentafeltherapeut’ zoals ceremoniemeester Peter van Overbruggen haar noemde, Alice Michels. Weer anderen hielpen haar de oorspronkelijke 150.000 woorden van haar manuscript te ordenen tot een goed leesbaar verhaal van 260 pagina’s.

Alice Michels ontvangt het eerste exemplaar

Helpers om haar heen

Palwasha (haar naam betekent ‘zonnestraal’) was deze avond het stralende middelpunt: goedlachs, veelvuldig kort geïnterviewd, toegesproken door haar neef, die vertelde dat haar familie trots op haar is, overweldigd door de vele mooie woorden, ontroerd door een videoboodschap van haar broer Kabir — in Afghanistan ooit doodverklaard maar naar Amerika gevlucht en aldaar een bestaan opgebouwd.

Welbeschouwd was de avond, meer nog dan alleen de presentatie van Palwasha’s boek, een grote lofzang op elkaar van allen die haar bij haar ontwikkeling en het schrijven van het boek geholpen hebben. Maar dat mocht natuurlijk ook wel eens, voor een laatste keer.

Want nu moet Palwasha als volwassen jonge vrouw zelf verder met het opbouwen van een bestaan in Nederland, het land waar ze intussen alweer de helft van haar leven woont. In een opdracht aan zichzelf voorin haar boek schrijft Palwasha:

Kijkend naar stromend water denk ik,
Palwasha, ga gewoon verder met je leven
En vergeet alles was is gebeurd.
Als ik langs het water bramentakken zie
Voel ik me gevangen en machteloos.
Als ik weer naar stromend water kijk, denk ik,
schrijf en vertel over je gevangen en
Machteloze gevoelens en voel je sterk.

Het boek Demonen overwonnen is verkrijgbaar via Palwasha’s website (klik hier om naar de bestelpagina te gaan), en verder bij het Vincentre en bij Biokracht, Parkstraat 3F, Nuenen. De prijs is 15 euro.

De elf mensen die al jaren het meest ‘om Palwasha heen’ hebben gestaan

4 thoughts on “Verslag boekpresentatie in De Nuenense Krant 27-11-2019

  1. Lieve Palwasha, 15 jaar geleden waren wij taalmaatjes in Boxtel. En nu heb ik jouw boek gelezen.
    Een mooi geschreven boek met al jouw heftige belevenissen. Het boek wat je geholpen heeft om jouw demonen te overwinnen.
    Ik hoop dat het je nu lukt om te gaan “leven”. xxx

  2. Lieve Palwasha. Wat heb je jouw verschrikkelijke ervaringen goed beschreven in het boek. Zo fijn dat je door het schrijven de demonen hebt overwonnen. Je bent nu een sterke, krachtige vrouw. Ik wens je nog heel veel geluk in je leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *